Ultimele Știri :
latest

728x90

468x60

Parcul National Muntii Piatra Craiului

Este un lant muntos calcaros care se afla in partea de S-V a Carpatilor Orientali, ce se intind pe o lungie de 22 km, dar apartin lantului Carpatilor Meridionali la N-E. Muntii Piatra Craiului sunt delimitatila N de valea barsei, la V de Dambovita, in partea de E de Vladusca si Raul Mare.
Altitudinea maxima din Muntii Piatra Craiului este in Varful La Om sau mai denumit Piscul Baciului care are 2237 m, urmeaza Varful Sbirii 2220 m , Varful Caldarii Ocolite 2202, Varful Timbalul Mare 2177 m.

Temperatura pe tot parcursul anului este de aproximativ 0 grade Celsius iar in zonele inalte coboara la -2 grade Celsiu. Vegetatia este destul de saraca, pe teritoriul parcului au fost identificate un numar de 1170 de specii si subspecii de plante, dar se gasesc specii unice in lume cum este Garofita Pietrei Craiului, Floarea de Colt, Papucul Doamnei. Printre specii de animale enumeram : capra neagra, porcul mistret, caprioare, ursul carpatin, rasul, vulpea, lup, veverita, 21 de specii de lilieci, uliul porumbar. Piatra Craiului adaposteste un numar mare de specii de fluturi, pana pana in prezent fiind identificate peste 216 de specii unele rare sau endemice.
Masivul Piatra Craiului a devenit Rezervatie Naturala in Martie 1938, aproximativ 17% din suprafata masivului este protejata pentru conservare.

Zona Rucar - Arhitectura populara carcteristica zonei Muscel este relevanta pentru caracterizarea arhitecturii din Rucarul secolului al XVII-lea. Casele erau construite "dupa obiceiul valahilor" din trunchiuri suprapuse, cu acoperis tuguiat de sindrila "in scoc" prin care iesea fumul. Barnele erau "imbucate" si prinse intre ele cu cuie de lemn de catina. Acoperisul cu patru fete era tuguiat sau turtit. Casele se tencuiau cu lut alb. Planul generalizat al locuintelor cuprindea: tinda, celarul, odaia de locuit. La sfarsitul secolului XIX apare tipul de casa cu doua nivele: pivnita (la parter) si camerele de locuit (la etaj). Organizarea interioarelor releva existenta unei industrii textile casnice in care erau antrenate majoritatea femeilor din localitate. Instalatii tehnice populare functionau in perioada interbelica pe raul Dambovita la Valea Cheii si pe Rausor.
Portul popular din Rucar a impresionat prin autenticitatea si frumusetea inegalabila mari artisti ai penelului precum Nicolae Grigorescu. Nicolae Iorga in "Privelisti din tara" consemna o imagine caracteristica Rucarului de la inceputul secolului XX: "tarani cu sumane negre si cojocele cusute, taranci ale caror bogatie de fluturi si podoabe e acoperita in parte de mantali cafenii, unele dintre ele poarta strengareste pe albul fin ce li se infasura fata oachesa, o palariuta barbateasca". Alexandru Vlahuta releva de asemenea in "Romania pitoreasca": "portul rucarencelor adevarat romanesc, tesut, lucrat si inflorit de mana lor c-o maiestrie pe care nu stiu singure de unde au invatat-o".

Comuna Rucar este situata in partea de nord-est a judetului Arges, in bazinul superior al Dambovitei. Are o suprafata de 283.62 kmp si se afla la o distanta de 80 km fata de municipiul Pitesti si 25 km de Campulung.

Cateva locuri de cazare, stationare, cabane si refugii.

- Cabana Plaiul Foii 849 m, 13 km de Zarnesti, reprezinta principala baza de acces catre creasta muntelui.
- Cabana Curmătura 1470 m este situata pe versantul estic al Pietrei Craiului, la poalele Turnului.
- Refugiul Grindu 1620 m se află pe versantul de răsărit, pe Plaiul Grindului, sub Vf. La Om.
- Cabana Brusturet 990 m este situata in zona sudica a Pietrei Craiului, la capatul superior al Cheilor Brusturetului.







Imagine Floare de Colt din Parcul National Muntii Piatra Craiului.



sursa Zona Rucar : www.pcrai.ro
« PREV
NEXT »

Niciun comentariu