Ultimele Știri :
latest

728x90

468x60

Top cele mai frumoase locuri de vizitat din judetul Alba

Top cele mai frumoase locuri de vizitat din judetul Alba


01. Rapa Rosie

Rapa Rosie reprezinta un monument de interes national in judetul Alba, este o arie protejata, ce cuprinde formatiuni specifice de eroziune. Reprezinta o rezervatie geologica, situat in sud-vestul al Podisul Secaselor, pe malul drept al Secasul Mare, aproximativ 4 km la nord de Sebes. Rapa Rosie se intinde pe aproximativ 10 ha, cu o lungime de 800 m si o inaltime ce variaza de la 50 la 125 m. Apele de siroire au sapat cute adanci, dand nastere unor superbe coloane numite ,„piramide coafate”.

02. Ghetarul de la Scarisoara

Pestera de la Scarisoara gazduieste cel mai mare ghetar subteran de la noi din tara, pstera se afla la o distanta de 16 km de comuna Scarisoara. Situata pe valea Ariesului Mare la 32 km amonte de Campeni, pe DN 75, dinspre Campeni si Beius. In 1861 se dau primele informatii despre pestera descoperita, pestera se afla la o inaltime de aproximativ 1160 m. Lungimea pesterii este de 700 m iar in mijlocul ei se afla un bloc de gheata cu un volum de aproximativ 80.000 m3 cu o vechime de peste 4.000 ani. In gheata pesterii s-a descoperit un schelet de rupicapra. Intrarea in Ghetarul de la Scarisoara se face prin intermediul unui aven, cu o gura, de un diametru de pana la 60 m.
Program de vizita Pestera Scarisoara : zilnic intre orele 9:00 - 17:00
Dar nu este vizitabila o portiune mai mare de 30 m, Sala Mare plus sala Biserica unde e ghetarul propriu-zis la care te uiti dintr-un loc special amenajat.

03. Cetatea Alba Carolina

Cetatea din Alba Iulia este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban, a fost ridicata intre anii 1714-1738 în timpul împăratului Carol al VI-lea, fiind considerata cea mai reprezentativă fortificaţie bastionara de tip Vauban din ţara noastră. Planul cetăţii a fost întocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Ştefan de Steinville, completată apoi de generalul Weiss. Ca zidari și pietrari au lucrat muncitori și meșteri italieni, iar pentru sculptură la porțile cetății și bastioane a fost adusă echipă vieneză.
Vezi mai multe aici.

04. Cetatea Calnic

05. Transalpina + Valea Frumoasei

Transalpina este cel mai inalt drum rutier de la noi din tara cat si din afara care poate fi parcurs cu masina, ajunge la o inaltine de 2145 m in Pasul Urdele, soseaua traverseaza Muntii Parang in Carpatii Meridionali, el face legatura intre Transilvania si Oltenia, mai exact Novaci jud. Gorj si Sebes din jud. Alba. Cu toate ca este un drum vechi de aproximativ 2000 de ani, in anul 2009 incepe asfaltarea pe o portiune de 148 km, in momentul de fata doar 98% din drum este asfaltat. Unele surse sustin ca drumul a fost construit prima data de romani in timpul razboaielor cu dacii. Carol al II lea l-a reconstruit in 1935 de unde isi mai poarta numele de "Drumul Regelui", iar nemtii, in al doilea razboi mondial, l-au consolidat in scopuri strategice.
Vezi mai multe aici.

06. Satul Rimetea

07. Pestera Vanatarele Ponorului

08. Castelul Betlen Haller - Cetatea de Balta

Castelul Bethlen Haller din Cetatea de Balta, judetul Alba, castelul Bethlen-Haller a fost construit in stil francez in prima jumatate a secolulului XVII.
Castelul este fara curte interioara, cu patru turnuri circulare, amplasate la colturi si un al cincilea amplasat pe o fatada laterala ce adaposteste si o scara secundara. Scara principala de acces se afla in partea din fata a castelului si se termina cu o terasa inchisa cu tamplarie de lemn. Castelul poate fi vizitat la cerere. In interiorul castelului, vizitatorii poat observa amprenta pe care patru secole de istorie au lasat-o asupra cladirii: boltile si detaliile renascentiste, elementele baroce si gresie moderna, ba chiar replici moderne de armuri medievale.

09. Cheile Rametului

Cheile Rametului se intind pe o lungime de 2 km cu pereti inalti ce pot ajunge pana la 200 m, cheile alcatuiesc o arie protejata de interes national reprezentand doua masive sapate in calcare  situate, cu multe forme carstice (doline, pesteri, masive, creste), inconjurate de paduri, pajisti in partea central-estica a Muntilor Trascau (in estul Muntilor Apuseni) din judetul Alba, pe cursul mijlociu al Vaii Geoagiului, numita in aval Valea Manastirii. Raul Ramet cu izvoarele in Masivul Trascau, formeaza in bazinul sau hidrografic mai multe chei: Cheile Piatra Baltii, Cheile Pravului, Cheile Geogelului, Cheile Rametului, Cheile Manastirii.

Accesul spre rezervatia Cheile Rametului se face pe DC 73 din Teius spre manastirea Ramet, sau pe DJ 107 din Aiud pana in localitatea Bradesti -Comuna Ramet. Intrarea in chei este destul de dificila deoarece pe o distanta de aprox. 1 km ele pot fi strabatute numai prin apa raului.





Rezervatii naturale din judetul Alba
Laricetul de la Vidolm
Padurea Sloboda
Poiana cu narcise de la Negrileasa
Poienile cu narcise de la Tecsesti
Calcarele de la Ampoita
Cheile Caprei
Cheile Valisoarei
Detunata Goala
Detunata Flocoasa
Rapa Rosie
Sesul Craiului - Scarita-Belioara
Bulzul Gălzii
Calcarele cu orbitoline de la Piatra Corbului
Cheile Geogelului
Calcarele de la Valea Mica
Cheile Cibului
Cheile Piatra Baltii
Cheile Plaiului
Cheile Pravului
Cheile Silosului
Izbucul Cotetul Dobrestilor
Piatra Boului
Piatra Despicata
Piatra Grohotisului
Piatra Poienii
Piatra Varului
Stânca Grunzii
Cascada Varciorog
Cheile Tecsestilor
Masa Jidovului
Oul Arsitei
Piatra Cetii

Rezervatii naturale de tip mixt:

Cheile Albacului
Cheile Ampoitei
Bulzul Galzii
Cheile Galditei si Turcului
Cheile Galzii
Cheile Gârdisoarei
Cheile Glodului
Cheile Ordancusei
Iezerul Ighiel
Iezerul Surianul
Izbucul Matisesti
Izbucul Tauzului
Cheile Intregalde
Cheile Manastirii
Cheile Pociovalistei
Cheile Posagii
Cheile Rametului
Cheile Runcului
Cheile Vaii Cetii
Piatra Craivei
Piatra Corbului
Taul fara fund de la Bagau
Vanatarile Ponorului
« PREV
NEXT »

Niciun comentariu