Ultimele Știri :
latest

728x90

468x60

Muntii Oasului, Gutaiului, Tiblesului din Carpatii Orientali

sursa foto: https://www.facebook.com/CatalinIonelDumitrescu

Muntii Oas, Gutai, Tibles fac parte din grupa de N a Carpatiilor Orientali si au ca particularitate rocile vulcanice din care sunt formati. Sunt situati in N-V Carpatilor Orientali, in cadrul lantului muntilor vulcanici, intre Tisa si Depresiunea Maramures la N, Muntii Rodnei la E, Raul Tur, Depresiunea Lapusului si Depresiunea Copalnic la S.

Ei sunt formati aproape in totalitate din roci vulcanice cele mai importante fiind bazaltele, aglomerari vulcanice si revarsari de lava. Inaltimile lor variaza intre aprox. 800 si 1800 metri. In muntii Oas Varful Piatra Bixadului are 823 metri si este cel mai inalt, in Muntii Gutai cel mai inalt varf este Varful Gutaiul Mare si are 1443 metri iar in Tibles cel mai inalt pisc este Vf. Bran cu o inaltime de 1840 metri.

Muntii Gutai dispun de o retea hidrografica densa datorita suprafetei extinse a zonelor impadurite si precipitatiilor relativ bogate. Apele ce strabat acest masiv muntos apartin bazinului hidrografic al Tisei, fie direct, fie prin intermediul Trotusului si Somesului.

In acest masiv clima are un caracter continental moderat, media anuala a temperaturii este 2-4 grade C in zona inalta si de 7-8 grade C, fiind ceva mai ridicata in versantul sudic, la Baia Mare, de 9-10 grade C. Prima zi de inghet se situeaza aproximativ la 1 octombrie in zona montana, iarna temperatura medie scade la -12 grade C in zona inalta si -4 grade C in zona depresionara. Primavara, temperatura medie creste cu 11 grade C intre lunile martie-mai; aceeasi diferenta de temperatura se mentine si in cursul verii, unde media lunara este de 12-13 grade C in zona inalta si 18-20 grade C in depresiune.

In masiv se gasesc mai multe etaje de vegetatie: Etajul pasunilor subalpine, ienuperi, etajul padurilor de conifere si foioase cu fagi, stejari amestecate cu paduri de paltini si mesteceni la o altitudine mai joasa.

Fauna din zona este reprezentata de existenta ursilor bruni, cerbi carpatini, lupi, lincsi, vulpi, jderi, nevastuici, veverite. In apele raurilor se gaseste pastravul de munte, lipanul, mreana, cleanul si alti pesti de talie mica: porcusorul si grindelul. Dintre reptile, sunt intalnite soparlele, salamandra, sarpele de apa, vipera.
« PREV
NEXT »

Niciun comentariu