Ultimele Știri :
latest

728x90

468x60

Top informatii generale pe care trebuie sa le stie strainii despre tara noastra

1. Cele mai cunoscute romane, inspirate din Romania, sunt: Castelul din Carpati scris de Jules Verne, și Dracula scris de Bram Stoker.

2. Castelul Peles a fost primul castel european luminat in intregime cu ajutorul curentului electric.

3. Al doilea cel mai mare ghetar subteran din Europa, este ghetarul Scarisoara, care se gaseste in Muntii Bihor. Acesta are un volum de 75.000 de metri cubi, exista de mai bine de 3.500 de ani.

4. In 1889 orasul Timisoara a devenit primul oras din Europa care a avut iluminat stradal electric. Tot la Timisoara este cea mai veche fabrica de bere din Romania.

5. Timisoara a fost, de asemenea, primul oras din Europa care a introdus tramvaie trase de cai, in 1869. In 1899 tramvaiele trase de cai sunt inlocuite de cele electrice.

6. Stilou a fost inventat de catre inventatorul roman Petrache Poenaru, nascut la 10 ianuarie 1799,  si a fost brevetat in 25 mai 1827.

7. Manastirea Peri Sapanta din Maramures este cea mai inalta biserica de lemn din lume, ceea ce a facut ca ea sa intre in Cartea Recordurilor. Turla masoara 78 de metri, fiind o atractie turistica pentru turisti. Crucea este inalta de sapte metri, fiind invelita cu 4 kilograme de aur.

8. Omul de stiinta care a descoperit insulina a fost Nicolae Paulescu, un roman, care initial a numit-o Pancreina. Desi doi oameni de stiinta canadieni au primit Premiul Nobel in 1923 pentru studiul lor de insulina, munca de pionierat a lui Paulescu în domeniul medicinii diabetica a fost acreditat in mod corespunzător.

9. Canalul Dunarea - Marea Neagra din sud-estul Romaniei, este al treilea cel mai lung traseu de navigare din lume facut om, dupa Suez si Panama Canal.

10. Delta Dunarii este a doua cea mai mare si mai bine conservata delta din Europa.

11. Cele mai vechi fosile de Homo Sapiens au fost descoperite in 2002, in sud-vestul Romaniei, in Pestera cu Oase. Varsta fosila este estimat la 37,800 până la 42,000 ani vechi.
In februarie 2002, o echipa de explorare a relevat o camera necunoscută in prealabil, sistemului carstic din Valea Minisului in sud-vestul Munților Carpați langa Anina, cu o abundenta de resturi scheletice de mamifere. Pestera, care parea sa fi servit în primul rand, în calitate de camera de hibernare pentru ursi, a prezentat modalitati neobisnuite, cum ar fi plasarea unor resturi de pe stanci ridicate, ceea ce sugereaza o anumita implicare umana in depozitele acumulate. Speologi au descoperit si o mandibula de om.

12. In Muntii Carpati existe una dintre cele mai mari paduri virgine din Europa. 400 de specii unice de mamifere, inclusiv capra neagra carpatic, 60% din populația de ursi bruni europeana traieste în Muntii Carpati.

13. Biserica Neagra din Brosov, are cea mai mare orga din Europa, cu 4000 de tuburi. Biserica are, de asemenea, cel mai mare clopot din Romania, cu o greutate 6 tone.

14. Chipul regelui dac Decebal, sculptat in stanca pe malul Dunarii, intre localitătile Eselnita si Dubova, in apropiere de orasul Orsova, Romania este cea mai inalta sculptura in piatra din Europa ce masoara 55 m inaltime si 25 m latime.

15. Inventator roman Traian Vuia a fost primul care pe data de 18 martie 1906 el a realizat primul zbor autopropulsat, cu aripi fixe. Totusi au fost si mai exista multe contradictii si dezbatere asupra definitiei de primul aeroplan.

16. Nadia Comaneci prima gimnasta din lume care a primit nota zece intr-un concurs olimpic de gimnastica.


17. Trei table de lut, datand aprox. din anul 5300 i.Hr., descoperite in satul Tartaria din centrul Romaniei, au facut obiectul unor controverse intre arheologi, dintre care unii sustin ca simbolurile reprezinta cea mai timpurie forma de scriere cunoscuta in lume.

18. Palatul Parlamentului din Bucuresti este a doua dupa Pentagon, cea mai mare cladire locuibila din lume.

19. Romania de asemenea, este cea mai bogata tara din Europa in resurse de aur.

20. Padurea Hoia Baciu din judetul Cluj, padurea cu cele mai multe fenomene paranormale inexplicabile, din lume.

« PREV
NEXT »

Niciun comentariu