Catedrala Mitropolitana din Timisoara este emblema orasului, a fost construita intre anii 1936 si 1940, toate picturile, finisaje interoare si exteroare s-au terminat in anul 1956 si . Este cel mai mare edificiu religios din Timisoara, Mitropoliei Banatului cu hramul "Trei Ierarhi".
Situata chiar in centrul orasului Timisoara, impresioneaza prin dimensiunile ei. Catedrala ortodoxa a fost construita intre 1936 si 1940 dupa planul arhitectului Ioan Troianescu, fiind declarata monument de arta pentru arhitectura, pictura si sculptura ei. Temelia este construita pe o imensa placa de beton armat, sustinuta pe aproximativ 1000 piloni bagati 20m in pamant sub placa. Catedrala este dotata cu 7 clopote ce cantaresc aproximatix 8 tone.
Catedrala a fost inaugurata in anul 1946 la eveniment fiind si Regele Mihai.
In pronaos, pe partea dreapta, sunt asezate, inca din anul 1956, moastele Sf. Iosif cel Nou de la Partos, fost Mitropolit al Timisoarei, in secolul al XVII-lea ( protectorul ortodocsilor români din Banat ).
Aici se gasesc manuscripte românesti timpurii precum "Noul Testament de la Balgrad" din 1648 sau "Cazania lui Varlaam" din 1643.
Foto credit: Liviu Trandafir
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu