Ultimele Știri :
latest

728x90

468x60

Manastirea fortificata Slatina

    Este o manastire ortodoxa din Romania, manastirea este situata in judetul Suceava, comuna Slatina.
    Mănăstirea Slatina este o manastire fortificata ctitorita de catre domnitorul Moldovei, Alexandru Lapusneanu, situata in judetul Suceava. Ea a fost construită intre anii 1553-1564, urmand sa serveasca ca necropola domneasca.

     Aceasta manastire cu aspect de curte a suferit stricaciuni imediat dupa moartea ctitorului ei. Despot Voda (1561 - 1563) avea sa-i topeasca argintaria. Ioan Voda cel Viteaz va folosi o parte din argintarie ca sa bata moneda. Catre sfarsitul secolului XVI a fost jefuita, iar catre mijlocul secolului XVII multe cladiri aveau nevoie de reparaţii. Incepand de la sfarsitul secolului XVII şi până către 1800, razboaiele (insotite de jafuri, arderi si distrugeri) sunt frecvente, iar spre sfarsitul secolului XVIII se tin lant.

     Vreme de 40 de ani manastirea a ramas in pustie. Abia pe la inceputul secolului XIX se iau masuri de repopulare a ei si se incep lucrari de restaurare care vor dura pana catre mijlocul secolului. Dar in 1821 se va refugia la Slatina Iordache Olimpiotul, unul dintre conducatorii Eteriei, impreuna cu grupul lui de luptatori. Cu acest prilej, manastirea va suferi un asediu dur si va fi arsa si jefuita. In 1823 au început lucrarile de restaurare.

Cai de acces : DL Falticeni spre N-V Sacsa Noua (7km) Cornu Luncii (3 km), apoi stanga la Paraie (11 km) şi Slatina (4 km).
Hram: Schimbarea la Fata – 6 August.

Imagini Manastirea Slatina , jud. Suceava





























sursa foto : https://www.facebook.com/CatalinIonelDumitrescu
« PREV
NEXT »

Niciun comentariu