Ultimele Știri :
latest

728x90

468x60

Sarmisegetuza Regia Ulpia Traiana

   Sarmisegetuza se afla in judetul Hunedoara, satul Gradistea Muncelului si a fost capitala Daciei preromane. Cetatea de pe dealul Gradistea a fost cea mai mare fortaretele dacice cu un zid de 3 m grosime si 3-4 m inaltime,  aflata la o inaltime de 1200 m, din Muntii Orastiei.
   



     Când spui daci, spui Sarmisegetuza. Iar când spui Sarmisegetuza, te gândesti la Ulpia Traiana Sarmisegetuza, cetătile Blidaru sau Costesti. 



     
     Se vorbeste mai putin despre adevărata capitală a Daciei, Sarmisegetuza Regia (aflată la doar 40 km de Ulpia), creată în totalitate de populatia trăitoare pe aceste meleaguri. Dacii nu au fost numai "cei mai viteji si mai drepti dintre traci", ei au fost în primul rând constructori desăvârsiti, astronomi, siderurgisti, experti în strategie militară. Sarmisegetuza Regia nu este o singură cetate, ci un colos, alcătuit din sute de cetăti, răspândite pe 5000 de kilometri pătrati. Până la o altitudine de 2050 m, interventia umană este prezentă în mod compact. Una dintre mărturiile istorice spune că dacii îsi zideau muntii. Poate că această afirmatie a stârnit zâmbete sau a fost considerată, în cel mai bun caz, un eufemism. Arheologii si geodezii care fac cercetări în Muntii Orăstiei au găsit însă dovezi care confirmă vechile scrieri. "Toti muntii din jurul Sarmisegetuzei sunt terasati, iar versantii sunt ziditi. Pe toate crestele, văile, versantii au fost descoperite pietre fasonate, cu o greutate de aproximativ 3 tone. Cetătile sunt apărate de ziduri circulare, de sus până jos. Dacă în cazul piramidelor egiptene s-a ajuns la concluzia că pietrele erau transportate cu ajutorul unor sisteme de bile si ridicate cu scripeti, pentru daci teoria nu este valabilă.
      Urmele de activitate industrială dovedesc că dacii erau si foarte buni prelucrători de metale. De pe toate culmile au fost scoase la lumină lingouri, forje, clesti pentru manipularea fierului în foc, furnale, lentile de fier.

Bratara dacica din aur
Steagul dacic

sursa foto: www.facebook.com/Sarmisegetusa
 
« PREV
NEXT »

Niciun comentariu