Parcul National Defileul Jiului
Parcul National Defileul Jiului a fost înfiintat în 2005, fiind una dintre cele mai tinere arii protejate de pe teritoriul tarii noastre. Parcul este situat de-a lungul defileului format de râul Jiu, între masivele Parâng si Vâlcan, în nordul judetului Gorj. Se afla la o distanta de 28 de kilometri de municipiul Târgu Jiu si la 2 kilometri de localitatea Petrosani, fiind strabatut de Drumul European 79. Suprafata totala a Parcului este de 11.127 de hectare, majoritate, a acesteia aflându-se pe teritoriul judetului Gorj, 10.545 ha, iar restul revenind judetului vecin, Hunedoara (582 ha).Zona impresioneaza prin salbaticia si frumusetea extraordinara a locurilor, prin uimitoarea bogatie a florei si faunei salbatice, linistea specifica zonei îl fac pe vizitator sa simta comuniunea cu Dumnezeu.
Una dintre frumusetile care merita vazute aici este simplul fapt ca, de la Livezeni pâna la Bumbesti-Jiu, pe o lungime de 33 km, râul Jiul si-a facut cel mai salbatic defileu din România. Specialistii în geologie au spus ca aceasta salbaticie se datoreaza structurii geologice, reprezentata de roci foarte rezistente, precum cuartite, amfibolite, calcare cristaline ce dezvolta si mentin pereti, tancuri, jgheaburi. Astazi, Bumbesti-Jiu Livezeni este sectorul de cale ferata cu cele mai multe tuneluri aflate într-un defileu din tara noastra, 43. Constructia caii ferate din Defileul Jiului a început în 1924, dar a fost de mai multe ori oprita, astfel ca, pâna în 1937, nu a înaintat decât 4 km. Dupa 1948, lucrarile au început si s-au finalizat în acelasi an. Pentru a strabate cei 33 km ai defileului a fost necesara constructia a 43 de tuneluri, 15 bolti de sustinere din beton, 109 poduri, 2,5 km ziduri de sprijin si aproximativ trei milioane metri patrati de terasamente. Din 1973, potrivit reprezentantilor CFR Gorj, calea ferata a fost electrificata.
In Parcul National Defileul Jiului au fost inventariate 701 specii de plante si 441 de specii de animale, dintre care unele sunt protejate. Aici vietuiesc vipere, vidre, ursi, râsi, iar zona are un mare potential turistic, fiind bogata în spectaculoase grote, puturi naturale sau avenuri. În inima padurii se întâlneste un interesant tip de conace, gospodarii specifice locului, iar pe traseul Bumbesti-Jiu-Petrosani pot fi vizitate manastirile Lainici si Visina.
Sursa foto FaceBook : Parcul National Defileul Jiului
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu