Ultimele Știri :
latest

728x90

468x60

Timisoara Cel Mai Mare Oras Din Vestul Tarii

Municipiul Timisoara este cel mai mare oras din vestul tarii, situat pe raul Bega. Prima atestare documentara a orasului Timisoara dateaza de la inceputul secolului XIII, anul 1212, cand este consemnat "Castrum Timisiensis"( Cetatea de pe Timis). Orasul cunoaste o rapida evolutie in secolele XIV-XV ajungand principalul centru urban al Banatului.


Foto credit: Liviu Trandafir

     Intre ani 1552-1718Timisoara s-a aflat sub ocupatia otomana, aici fiind resedinta unui pasalac al Portii. Dupa 1718 in Banat s-a instaurat dominatia hasburgica care a durat pana la Marea Unire din 1918. In aceasta perioada s-a reconstituit cetatea, s-a trasat canalul Bega, s-au infiintat primele manufacturi. Timisoara s-a aflat printre primele orase din lume unde s-a introduc tramvaiul tras de cai (1869), aici s-a folosit pentru prima data transportul in comun pe apa (pe canalul Bega), orasul Timisoara fiind primul din Romania care a introdus iluminatul electric al srazilor (1884).
Timisoara este unul din cele mai mari orase din tara, detine in prezent un puternic profil economic si are o importanta functie cultural-artistica si stiintifica.
     In orasul-martir Timisoara la 16-17 decembrie 1989, s-a aprins flacara Revolutiei care avea sa duca cateva zile mai tarziu la 22 decembrie 1989 la caderea regimului comunist si reinstalarea libertatii si democratiei in Romania.


Obiective turistice:
Muzeul Banatului
Catedrala Mitropolitana
Opera Romana
Fabrica de bere
Padurea verde
Ceasul floral
Muzeul Satului

Muzeul Banatului se afla situat in centru orasului si are diferite sectii:
     -sectia de istorie- vestigii neolitice, dacice si romane, documente medievale, arme, numismatica, numeroare exponate referitoare la epocile moderna si contemporana.
     -sectia de arta-creatii ale pictorilor romani si ale artistiilor din scoliile italiana, germana si flamanda
     -sectia de etnografie- sector cu colectie de costume, tesaturii, ceramica, pictura pe sticla.
Muzeul Banatului mai are un sector in aer liber la padurea verde, care cuprinde gospodari traditionale, instalatii tehnice populare, etc...


Catedrala Mitropolitana 
     Construcţia propriu-zisă a catedralei a început în anul 1936 prin sfinţirea pietrei fundamentale de către episcopul Andrei Magieru al Aradului. Au fost necesari cinci ani de muncă intensă până la ridicarea tuturor lucrărilor de arhitectură, suprafaţa construită cuprinzând 1.542 m, iar volumul în jur de 50.000 mc, capacitatea fiind estimată la aproximativ 5.000 de credincioşi. O atenţie specială merită cele şapte clopote al căror sunet impresionează prin rezonanţa neobişnuită care se aude pe tot cuprinsul oraşului.
     În toamna anului 1946, după zece ani de efort, noul lăcaş al Domnului, împodobit cu cele mai bune şi mai alese opere aştepta solemnitatea târnosirii şi încredinţării cultului pentru care a fost destinat. A fost aleasă ziua de 6 octombrie 1946 ca zi a marelui praznic al ortodocşilor din Banat.
    Declarată monument de artă pentru arhitectura, pictura şi sculptura ei şi înălţată la încrucişarea celor mai importante artere de circulaţie din oraş, catedrala mitropolitană impresionează prin dimensiunile ei, prin graţia liniilor cât şi prin învelişul de ţiglă smălţuită care străluceşte de departe în razele soarelui. Interiorul are măreţia impresionantelor catedrale ale lumii, care te copleşeşte prin grandoarea şi splendoarea lor, dar te îndeamnă în acelaşi timp spre evlavie şi meditaţie.
     În toamna anului 1946, după zece ani de efort, noul lăcaş al Domnului, împodobit cu cele mai bune şi mai alese opere aştepta solemnitatea târnosirii şi încredinţării cultului pentru care a fost destinat. A fost aleasă ziua de 6 octombrie 1946 ca zi a marelui praznic al ortodocşilor din Banat.
« PREV
NEXT »

Niciun comentariu