Linia ferata a fost construită după Primul Război Mondial in 1924-1932, doar pentru a servi la transportul lemnului. În momentul de fata, locomotivei cu aburi, pe lângă scopul de bază incredintat, serveste si la transportul de turisti dornici de o plimbare cu un tren pus in miscare de o locomotiva cu aburi.
Vişeu de Sus este singura din Europa care încă mai este folosită pentru transportul lemnului.
Mocaniţa parcurge calea ferată pe Valea Vaserului, pornind din oraşul Vişeu de Sus până la staţia Paltin, după un traseu de 21,6 km. Acest traseu pitoresc, pare parcă dintr-o altă epocă datorită locomotivelor cu abur, locomotive care cu greu au fost păstrate în stare de funcţionare, multe din ele fiind fabricate în anii 50. Această plimbare cu Mocaniţa este posibilă datorită unei fundaţii din Elveţia şi cu ajutorul companiei R.G.Holz, care exploatează atât lemnul din zona respectivă cât şi potenţialul turistic enorm, pe care această zonă îl are.
Totul începe la staţia de tren Vişeu de Sus (Căile Ferate Forestiere Vişeu de Sus). Cum aceasta nu e o staţie obişnuită de tren, ci una forestieră, nu există platforme pentru pasageri. Locul arată mai degrabă ca un depozit de lemne decât ca o staţie de tren, cu un puternic miros de lemn proaspăt tăiat.
Dimineaţa foarte devreme, Mocăniţa este pregătită pentru excursia din zi. Iar noi ne procurăm biletele căscând şi înfruntând starea de somnolenţă mutându-ne de pe un picior pe altul, în timp ce stăm la rând.
Atât vagoanele pentru turişti, cât şi cele forestiere sunt ataşate la locomotive cu aburi, se fac provizii de lemn şi de apă – ele sunt combustibilul motorului pe aburi – iar mecanicul porneşte motorul. După un timp, trenul şuieră lung, pufăind de-a lungul drumului.
Calea ferată a fost construită prin Defileul Vaserului care este srăbătut de râul Vaser pe o distanţă de cca 42 km. Astfel Mocăniţa şerpuieşte agale printre munţi fiind în permanenţă însoţită de susurul Râului Vaser.
LOCALIZARE: Plecare din Vişeu de Sus, jud. Maramureş
Distante din anumite orase: Vișeul de Sus se află la o distanță de: 20 km de Borșa, 118 km de Baia Mare, 164 km de Cluj-Napoca, 262 km de Piatra Neamț, 533 km de București.
TELEFON: Rezervari în limita locurilor disponibile - Mobil: 0744 686 716 - (între orele 7 - 20)
Plecarea se face la ora 09:00 din gara Vişeu de Sus.
Traseul Vişeu de Sus – Paltin km 21,6 si retur
Sursa articol www.destinatiidevacanta.blogspot.ro
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu