Ultimele Știri :
latest

728x90

468x60

Rosia Montana o comoara din Romania pe cale de disparitie

"Câteva informaţii pentru cei care nu prea înţeleg cazul Roşia Montană:
1. Proiectul RMGC este unul dintre cele mai mari proiecte de exploatare auriferă din lume, iar riscurile nu sunt comparabile cu nici un alt exemplu de exploatare de acest gen;
2. În toate ţările UE, adică în toată industria minieră din Europa, se utilizează aprox 1000 tone de cianuri, iar la Roşia Montană se doreşte utilizarea a 13.000 tone de cianuri pe an;
3. Proiectul va duce la escavarea a 500 milioane tone de steril în urma utilizării cianurilor;
4. Intervenţia se va face pe un perimetru de 1258 hectare, se vor rade efectiv 4 munţi şi se va săpa pe o adâncime de 400 de metri creându-se un crater gigantic vizibil şi de pe lună de aprox 8 km diametru;
5. Vom râmâne pentru totdeauna cu un lac de cianuri - 215 milioane de metri cubi cianuri şi un baraj ce trebuie să reziste pentru eternitate. Pentru mentenanţă şi operaţiunile de supraveghere ale acestui baraj RMGC oferă 150 milioane euro, în condiţiile în care Agenţia de Mediu a SUA a evaluat mentenanţa la 2.6 miliarde dolari.

Exploatarea se face la suprafaţă şi nu în galerii cum s-a făcut până acum în România. Astfel se aduc mari prejudicii mediului şi comunităţii, adică se distrug aproape complet.
Se foloseşte tehnologia pe bază de cianuri pentru că este cea mai ieftină, dar sunt şi alte tehnologii mai scumpe, dar care nu aduc asemenea prejudicii mediului. Logic, pentru că o firmă se gândeşte doar la profit şi doreşte ca cheltuilile să fie cât mai mici.

Ce oferă RMGC?
- câteva sute de locuri de muncă pe o perioadă determinată şi foarte puţine pentru localnici;
- o redevenţă de 6% oferită statului român;
De ce am susţine un asemenea proiect??" - Liliana Levinta


Despre Rosia Montana, istorie, locuri de vizitat, legende.

Roșia Montană mai avand si denumirea in limba germană de Goldbach, în maghiară Verespatak, în latină Alburnus Maior este o localitate miniera din judetul alba in Transilvania  din Munții Apuseni.

Este situată în Valea Roșiei, străbătută de râul Roșia. Râul Roșia este bogat în minerale, în special fier care îi dă o culoare roșiatică, de unde și denumirea comunei în română și maghiară. Culoarea roșiatică a apei se datorează mineritului excesiv ce durează de peste 2000 de ani.



Localitatea Rosia Montana este una din cele mai vechi localitati in exploatarea metalelor pretioase din Europa. Rosia Montana este amintita in scrieri inca din anu 131, de catre Herodot, Pliniu, Titus Liviu.
Localitatea Rosia Montana a fost infiintata de catre romani dupa cucerirea Daciei in timpul domniei lui Traian, fiind folosit ca oras minier de catre colonistii din Iliria.
Arheologii au descoperit in ruinele fostei cetati locuinte, moriminte, galerii miniere, unelte pentru minerit, inscriptii in limba greaca si latina, aceste descoperiri pot fi vazute astazi in muzeul mineritului din Rosia Montana.
Rosia Montana este situata la poalele Muntilor Metaliferi in Muntii Apuseni la 11 km de orasul Abrud, la 15 km de Campeni si la o distanta de 80 km de Alba Iulia.
Rosia Montana este o localitate raspandita pe versantii Vaii Rosiei, situata la o altitudine de 800 m, numele fiind primit datorita apei de culoare rosiatica din cauza continutului ridicat de oxizi de fier.
« PREV
NEXT »

Niciun comentariu