Lucrările propriu-zise la fortificaţia de la Alba Iulia au început la 4 noiembrie 1715, când s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol, dedicat împăratului, situat pe latura de nord a cetăţii.
Având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.
Între secolele XVIII-XIX cetate a îndeplinit rolul de centru militar al Transilvaniei si de depozit general pentru armament. Perimetrul zidurilor este de aproximativ 12 kilometri, acestea fiind ridicate cu ajutorul a 20.000 de iobagi.
Cetatea este alcatuita din 7 bastioane, configurându-i imaginea stelata caracteristica cetatilor de acest tip. Zidurile cetatii sunt construite din caramida , piatra de cariera sau din ruinele cetatii romane, ele masurând la baza 3 m, iar la vârf 1,20 m. Cetatea este impresionanta atât prin elementele decorative, cât si prin frumusetea celor sase porti ale fortificatiei, care sunt unice în toata arhitectura militara europeana.
Intre zidurile ei s-au desfasurat evenimente de cea mai mare importanta pentru istoria poporului roman: epilogul rascoalei lui Horea si marea unire a Transilvaniei cu Romania la 1 Decembrie 1918.
In cetate au fost inchisi Horea, Closca si Crisan conducatorii revolutiei din 1784.
La 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Nationala cu peste 100.000 de romani adunati din Transilvania, hotarand unirea ei cu restul Romaniei.
Alba Iulia a fost un cultural centru important, aici au fost tiparite numeroase carti precum: Noul Testament (1648), Bucoavna (1699).
Mai multe imagini cu Cetatea Alba Iulia gasiti aici
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu