Ultimele Știri :
latest

728x90

468x60

Portile de Fier I - II

Portile de Fier administreaza cele mai mari hidrocentrale de pe fluviul Dunarea: Portile de Fier 1, cu o putere instalata de 1080 MW si Portile de Fier 2 cu puterea instalata de 250 MW. Ambele hidrocentrale sunt exploatate in parteneriat cu partea yugoslava, hrdrocentrala produce circa 14% din energia electrica din tara noastra.
Centralele Portile de Fier I si II pot turbina un debit instalat de 8700 mc/s. Centrala Portile de Fier I este amplasata la 15 km amonte de orasul Drobeta Turnu-Severin, jud. Mehedinti, iar centrala Portile de Fier II la 60 km in aval. Navigatia pe Dunare este asigurata prin ecluze realizate pe ambele maluri. Sistemul Portile de Fier I este una din cele mai mari constructii hidrotehnice din Europa si cea mai mare de pe Dunare. Lacul sau de acumulare cu un volum de peste 2200 milioane mc se intinde de la baraj pana la confluenta cu raul Tisa. Lacul cuprinde in principal zona Defileului Dunarii, cel mai mare defileu din Europa, cuprins intre localitatile Bazias si Orsova.
Construcţia propriu-zisa de la Porţile de Fier I a inceput in septembrie 1964 şi a durat 7 ani, au lucrat la constructia hidrocentralei peste 10 000 de oameni, care erau platiti foarte bine. In jur de 100 persoare si-au pierdut viata in accidente de munca in timpul lucrarilor. La 16 mai 1972 central a fost inaugurat oficial, la inaugurare au participat presedintii celor doua state, Nicolae Ceausescu şi Iosif Broz Tito.

Video - constructia colosala Portile de Fier I





« PREV
NEXT »

Niciun comentariu