In timpul domniei lui Petru Schiopul (1582-1591), fratii Movila au inceput construirea unei manastiri de amploare. Intre anii 1582-1584 a fost zidita biserica, pentru ca 11 ani mai tarziu, dupa venirea pe tronul Moldovei in anul 1595 a lui Ieremia Movila, sa-i fie adaugate bisericii: doua pridvorase, amplasate la intrare, zidurile si turnurile de incinta, care confera Manastirii Sucevita infatisare de cetate medievala, o casa domneasca, ale carei ruine se mai vad si astazi pe latura de nord, precum si chilii pentru calugari.
Manastirea Sucevita poseda o colectie de obiecte de certa valoare artistica si culturala, expuse in actualul muzeu, fosta sala de consiliu a manastirii, situata pe latura de est a incintei. Printre exponate se remarca cateva broderii de valoare exceptionala, datand din secolele XV-XVI-lea, din vremea lui Stefan cel Mare si Ieremia Movila, lucrate cu fir de aur, argint, matase si perle. Cele mai importante piese sunt portretele lui Ieremia si Simion Movila si un epitaf cu perle, tetravancheliarele ferecate in argint aurot si un chivot donat de Mitropolitul Gheorghe Movila.
In complexul cultural-artistic pe care-l reprezinta Manastirea Sucevita, vizitatorul dornic de a cunoaste arta medievala a secolelor XV-XVI, intalneste aici, sculpura in lemn si piatra, broderii, manuscrise miniate si argintarie.
sursa articol: www.descopera.net/manastirea_sucevita.html
Obiectivele turistice din Bucovina şi zona Neamt:
Mănăstirea Voroneţ
Mănăstirea Putna
Mănăstirea Humor
Mănăstirea Moldoviţa
Mănăstirea Suceviţa
Mănăstirea Dragomirna
Mănăstirea Neamţ
Cetatea Neamţ
Rezervaţia de zimbri
Barajul şi lacul de acumulare Bicaz
Cheile Bicazului
Muzeul Popa
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu