Ultimele Știri :
latest

728x90

468x60

Muntii Apuseni, Tara Motilor

Muntii Apuseni sunt incadrati in Carpatii Occidentali, limite: la sud Culoarul Muresului, la est depresiunea colinara a Transilvaniei, la vest Dealurile de Vest, iar la nord Valea Somesului. Sunt alcatuiti din roci vulcanice, sisturi cristaline si calcare, sunt munti tineri. Muntii Apuseni reprezinta cea mai complexa grupa din Carpatii Occidentali. Au altitudini de peste 1800 m in zona centrala, , iar in nord si sud nu ating mai mult de 700-1000 m. Cel mai inalt varf muntos este Curcubata Mare cunoscut si sub numele de Varful Bihor de 1849 m. Cuprind in partea centrala Muntii Bihor 1849 m, extinzandu-se la est in Muntele Mare 1826 m si la nord in Muntii Vladeasa 1836 m. In prelungirea sudica a Muntilor Bihor se afla Muntele Gaina 1467 m, iar in nord-est se afla Muntii Gilau. In sud-est sunt Muntii Metaliferi 1080 m, Muntii Trascaului, iar in vest Muntii Crisurilor. Clima este una montana cu influente oceanice, caracterizat prin temperaturi medii anuale de 2-6 grade C la baza muntilor, 0 grade C sau chiar negative pe inaltimi.



In Muntii Apuseni exista un numar impresionant de pesteri peste 400 la numar.
Rauri din zona sunt : Aries, Crisul Repede, Crisul Negru, Crisul Alb, Somesul Rece , Somesul Cald.
Lacuri : Varasoaia – lac format in tinut calcaros; lacuri artificiale : Fantanele , Tarnita si Gilau pe Somesul Cald.
Vegetatia depinde de altitudine: etajul foioaselor de fag , tei, frasin, mesteacan; etajul padurilor de amestec; etajul coniferelor.
Fauna este reprezentata de urs, lup, vulpe, mistret, cocos de munte, acvila de munte, pastravul.
Cateva locuri de vizitat daca sunteti prin zona : Pestera Ursilor, Cascada Sipote, Lacul Fantanele, Cascada Varciorogdin Arieseni, Cascada Pisoaia, Cheile Turzii, Pestera Vadu Crisului, Cascada Pisoaia, Pestera Vantului ( cea mai mare pestera din Romania), Muntii Padurea Craiului.


Foto credit: Liviu Trandafir



« PREV
NEXT »

Un comentariu