Home
statiuni turistice
Litoralul Marii Negre, topul celor mai cautate statiuni de la malul marii
Litoralul Marii Negre, topul celor mai cautate statiuni de la malul marii
Informatia Timisoarei
-
martie 28, 2013
Edit this post
Litoralul Marii Negre are o lungime de 244 km si se intinde intre bratul Chilia al Dunarii, la nord, si localitatea Vama Veche, la sud. Litoralul romanesc rivalizeaza cu cel al Mediteranei, fiind renumit pentru nisipul sau fin, de o calitate deosebita. Apa Marii Negre are o salinitate redusa comparativ cu alte mari continentale (numai 17%), ceea ce permite practicare sporturilor sub-acvatice si nautice in conditii optime. Platforma litorala are o inclinatie extrem de redusa. Exista zone late de 100-200 m unde apa nu depaseste 1 m - 1,5 m adancime, orice factor de risc fiind astfel eliminat. Apa marii este calma, neexistand maree puternice. Latitudinea medie si altitudinea joasa favorizeaza o clima uscata si, ca urmare, o perioada estivala indelungata. Tarmul este orientat spre est, ceea ce ofera turistilor posibilitatea contemplarii unor rasarituri superbe de soare si o luminozitate maxima pe parcursul zilei.
Lacurile din apropierea litoralului (Techirghiol, Agigea, Costinesti, Agighiol, Nuntasi) au o extraordinara valoare curativa. Pe langa efectele curative ale apelor, lacurile contin depozite de namol organogen.
Turistii pot vizita o serie de vestigii istorice, cum ar fi cetatile-fortareata grecesti datand din secolele VII-VI i.e.n. (Histria, Tomis, Constanta de azi, si Calatis, Mangalia de azi).
Sectorul sudic al litoralului, cu o lungime de 72 km, este frecventat de turisti inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea.Incepand cu 1959, statiunile Litoralului au fost modernizate in mod constant. Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinesti, Neptun-Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia sunt in fiecare an destinatiile favorite ale turistilor de pretutindeni. In prezent, capacitatea de cazare a Litoralului este de aproximativ 160.000 de locuri. Intre statiuni exista un mijloc de trasport in miniatura, numit "minicar", care face legatura intre Mangalia si Neptun-Olimp, in sectorul sudic al Litoralului, si turul statiunii Mamaia.
Al treilea oras al Romaniei si cel mai mare port la Marea Neagra, Constanta este atestata din secolul VI i.e.n., sub numelede Tomis (pe atunci colonie greceasca). Poetul roman Publius Ovidius Naso a trait aici in exil o mai mare parte a vietii sale.
Principalele atractii ale orasului sunt Cazinoul, ridicat la inceputul secolului XX, Acvariul, Delfinariul si Planetariul. La Constanta pot fi vizitate Muzeul de Istorie Naturala si Arheologie, Muzeul Marinei Romane, Muzeul de Etnografie, Observatorul Astronomic, Teatrul Muzical si Teatrul Dramatic.
Costinesti
Consacrata ca statiune de vacante estivale pentru tineri, Costinesti se afla la 31 km sud de Constanta, langa satele Costinesti si Schitu. Acestea din urma au fost create la sfarsitul secolului al XIX-lea de colonisti germani. Nucleul statiunii a fost construit in 1949, cand aici a fost amenajata prima tabara de vacanta pentru elevi.
In fiecare an Costinesti gazduieste o serie de evenimente culturale si de divertisment, printre care cele organizate sub egida "Sarbatorilor Marii", "Reuninea tinerilor actori", "Festivalul de film pentru tineri" si "Festivalul de jazz".
Statiunea are o baza materiala extrem de diversificata: hoteluri, restaurante, biblioteci, cluburi, saloane de expozitie, studiouri pentru auditii muzicale, terenuri de sport si o baza nautica.
Eforie-Nord, Eforie-Sud si Techirghiol
Eforie Nord (14 km sud de Constanta), situata la aceeasi latitudine cu faimoasele Nisa, Monaco si San Remo, ofera o gama larga de tratamente in hoteluri de 1-3 stele, cele mai importante fiind Steaua de Mare, Meduza si Delfinul care dispun de propriile lor baze de tratament.
Aici sunt amenajate piscine cu salinitate concentrata, a caror apa este adusa din Lacul Techirghiol, folosite in tratarea afectiunilor aparatului locomotor. Faleza statiunii este spectaculoasa, atingand pe alocuri inaltimea de 25 m.
Eforie Sud s-a numit, intre cele doua razboaie mondiale, Carmen Silva, dupa pseudonimul de poeta al reginei Elisabeta a Romaniei. Devenita statiune in 1912, Eforie Sud este recomandata pentru tratamentul afectiunilor reumatice, dermatologice si ale sistemului osos.
Techirghiol, statiune situata pe malul lacului cu acelasi nume, a devenit faimoasa datorita namolului organogen aflat pe fundul lacului, cu remarcabile calitati curative, recunoscute in intreaga lume.
La Techirghiol se pot face si tratamente cu aerosoli salini. Pe plajele cu nisip fin de pe malurile lacului, se poate practica helioterapia si talazoterapia.
Mamaia
Numele se pare ca i-a fost predestinat, Mamaia fiind cea mai veche statiune a litoralului romanesc; a fost amenajata in 1906, pe promontoriul situat intre Lacul Siutghiol (unul dintre cele mai mari lacuri cu apa dulce din Romania) si Marea Neagra, la 5 km nord de orasul Constanta.
Dupa 1919 a cunoscut o dezvoltare rapida datorita aparitiei Cazinoului, vilelor si resedintei de vara a regelui Ferdinand. Astfel, la inceputul anilor '60, Mamaia a intrat in elita celor mai atractive statiuni din sud-estul Europei.
Mamaia este propice in special turismului familial. Plaja sa (cu o lungime de peste 8 km si o latime de 100-200 m) este remarcabila prin nisipul sau fin si auriu. Perioada favorabila helioterapiei este mai lunga de 12 ore pe zi.
Unul dintre restaurantele faimoase din Mamaia este Hanul Piratilor, construit in forma de vapor si amplasat pe insula Ovidiu.
Mangalia
Numele statiunii, mentionat pentru prima data in secolul al XII-lea, vine din greaca bizantina (Pangalia sau Pancalia insemnand "cea mai frumoasa"). Este cea mai sudica statiune, cu o plaja cu nisip fin, avand o latime de pana la 250 m, excelenta pentru talazoterapie si aerohelioterapie.
Neptun-Olimp
Neptun si Olimp sunt cele mai elegante si mai luxoase statiuni de pe litoralul romanesc.
Sunt situate la 6 km de Mangalia si 38 km sud de Constanta. De jur imprejur se afla padurea Comorova care da regiunii un aer puternic ozonat.
La Neptun se pot face tratamente de electroterapie si kineziterapie, inhalatii cu aerosoli si celebrele tratamente geriatrice create de Dr. Ana Aslan. De mentionat hotelul Doina, dotat cu instalatii balneare si fizioterapeutice, dispunand de un personal medical calificat.
Restaurantele ofera o bogata varietate de preparate culinare autohtone, specialitati din peste si programe folclorice.
Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn
Cele patru statiuni sunt recunoscute pentru turismul de agrement si cura heliomarina. Jupiter este situat intre padurea Comorova si litoralul Marii Negre. Nucleul statiunii este lacul artificial Tismana.
Cap Aurora, inaugurata in 1973, este cea mai tanara statiune de pe litoral. Statiunea este situata pe un promontoriu pietros, iar hotelurile sale poarta nume de pietre pretioase.
Venus se remarca prin hotelurile sale cochete, purtand nume de fete. In statiune se pot practica canotajul si echitatia.
Saturn se afla intr-un golf linistit, chiar langa Mangalia. Dispune de un camping cu 1500 de locuri si 2 sate de vacanta - Dunarea si Delta. Aici se pot practica: bowling, minigolf, tenis, volei si echitatie.
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu