728x90

468x60

Castelul Bran - Dracula Castle

Tinutul dintre Bucegi si Piatra Craiului au determinat o serie de episoade istorice inca din preistorie si pana in prezent, reliefate de o data geografica si istorica majora: Trecatoarea Branului.
     Fiind de-a lungul timpului una din cele mai importante legaturi transcarpatice, Trecatoarea Branului a dezvoltat o istorie dinamica formata din cele doua componente majore, activitatile comerciale desfasurate pe drumul ce o strabate si de repetatele invazii militare care foloseau acelasi traseu.
     Strajuit la est de muntii Bucegi si la vest de masivul Piatra Craiului, Trecatoarea Bran oferea prin deschiderea sa o larga panorama atat spre Tara Barsei cat si spre dealurile si valea Moeciului.
     Cetatea Bran a fost asadar inzestrata cu un domeniu format din sate ale Tarii Barsei precum: Baciu, Cernatu, Satulung, Turches, Tarlungeni, Zizin, Purcareni, Crizbav, Apata, Zarnesti şi Tohan (ultimele doua facand parte din domeniul pana in anul 1395), stapanii domeniului avand drept de folosinta asupra padurilor si apelor, asupra vanatorii si pescuitului, asupra fantanilor si a campurilor comune.
     Asa cum a fost prevazut, amplasamentul fortaretei domina drumul, controland una dintre cele mai importante cai de acces in Transilvania, evidentiind rolul sau militar. Paza trecatorii era asigurata de garnizoana cetatii.
Dracula asa cum este perceput astazi constituie rezultatul interferentei unor fapte istorice reale, intrate in legenda, legate de domnia lui Vlad Tepes zis Dracula, al consemnarilor unor cronicari ai vremii, cu intentia de a-l pune pe marele voievod într-o lumina nefavorabila, amplificate în secolele urmatoare prin asocierea cu personajul romanului de fictiune „Dracula”, aparut in Anglia, în 1897, avandu-l ca autor pe scriitorul irlandez Bram Stoker.
     Adevarul despre domnitorul Tarii Romanesti Vlad Tepes (1456-1462; 1476) este cunoscut din numeroase lucrari apartinand istoricilor romani si straini.
     Convins ca numai o domnie puternica in interior putea sa asigure ordinea în tara si sa organizeze cu succes apararea ei de primejdiile externe, Vlad Tepes recurge la o domnie autoritara, impune supusilor sai cinstea si harnicia ca virtuti; hotia, lenevia si viclenia erau pedepsite cu asprime prin tragerea în teapa, o pedeapsa cruda, dar care poate fi inteleasa doar in raport cu epoca în care a trait, o epoca de mare cruzime, care a cunoscut si alte pedepse, la fel de aspre, cum ar fi arderea pe rug, spanzuratoarea, etc.
Sursa articol: bran-castle




« PREV
NEXT »

Niciun comentariu