Ultimele Știri :
latest

728x90

468x60

Cand si cum se altoiesc pomii fructiferi


Exista foarte multe metode de altoire a pomilor fructiferi. Altoitul cel mai simplu este prin alipirea scutisorului de altoi pe portaltoi si este considerata cea mai accesibila metoda de altoire.
Iata metoda de altoire:

In partea de jos a portaltoiului, la o inaltime de 10 cm (daca e cazul 10 cm) de la nivelul solului se executa taierea longitudinala a scoartei pe o lungime de aproximativ 4 cm. Mai sus cu 1 cm de la sfarsitul taieturii longitudinale se executa o incizie transversala, astfel ca sa putem introduce scutisorul cu mugur decupat din ramura de altoi in acest „buzunar” creat.
Daca scutisorul este mai lung decat taietura de pe portaltoi, atunci se scurteaza din partea de sus.

Scutisorul de pe ramura de portaltoi se decupeaza printr-o singura taietura de jos in sus la distanta de circa 2 cm de la mugur si se reteaza deasupra mugurului la circa 1,2-2 cm. Doar in zona mugurului briceagul se forteaza putin pentru a decupa si o (foarte mica) suprafata de material lemnos, in rest se recomanda sa fie cat mai mare suprafata de cambiu. Scutisorul se ia cu mana stanga, fara a atinge suprafata taiata si se introduce direct in „buzunarul” format pe portaltoi. Atentie sa nu patrunda murdarie pe suprafata taiata!

Altoiul se infasoara foarte strans cu banda de altoit de jos in sus, astfel ca sa fie acoperit intreg locul imbinarii, asigurandu-se un contact cat mai bun al altoiului cu portaltoiul si se leaga (strans!) in partea de sus. La majoritatea speciilor se acopera si mugurul, iar la visin, cires si unele soiuri de pere mugurul nu se acopera, lasandu-se descoperit. Se prinde altoiul de portaltoi timp de circa 2 sau, dupa caz pana la 3 saptamani. Dupa trei saptamani se taie banda de altoire. Altoiul care s-a prins are scoarta lucioasa si de culoarea caracteristica soiului respectiv. Daca altoiul nu s-a prins se repeta altoirea. Primavara se taie portaltoiul deasupra mugurului de altoi la circa 1,5-2 cm, iar din mugur va creste un nou pom.

« PREV
NEXT »

Niciun comentariu