Ultimele Știri :
latest

728x90

468x60

Ziua Portilor deschise la Inspectoratul de Politie Timis

Poliţiştii timişeni sărbătoresc 195 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române. In data de 22 martie , la sediul inspectoratului, a fost organizată ZIUA PORŢILOR DESCHISE, toţi vizitatorii putând admira de aproape dotarea şi tehnica poliţiştilor, precum şi demonstraţiile de luptă, intervenţie şi dresaj canin.

La data de 25 martie, Poliţia Română aniversează 195 de ani de atestare documentară. A devenit deja o tradiţie ca, în contextul aniversării Zilei Poliţiei Române, oamenii legii să se afle alături de cetăţeni pentru a sărbători.

Astfel in 22 martie, la sediul inspectoratului, a fost organizată ZIUA PORȚILOR DESCHISE, eveniment în cadrul căruia au fost prezentate mijloacele şi metodele folosite de poliţişti în activităţile specifice.

Începând cu ora 10.00, persoanele care au asistat la programul oferit de poliţişti:

prezentarea unor elemente de tehnică şi dotare (scutere, motociclete, autoturisme şi autoutilitare, armament, etc.);
executarea unor demonstraţii de dresaj şi intervenţie de către conductori şi câinii din dotare;
executarea unor demonstraţii de luptă şi intervenţie de către luptătorii Serviciului Pentru Acţiuni Speciale.

În următoarele zile, va fi organizată festivitatea de premiere a poliţiştilor care s-au evidenţiat prin rezultate deosebite în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi a celor care au câştigat competiţiile sportive organizate în cursul acestei săptămâni.


Răsfoind filele istoriei Poliţiei Române, aflăm că, alegerea datei de 25 martie este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române. Legislativ, data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002.

În anul 1822, domnitorul Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei, legalizând, astfel, funcţionarea acestei instituţii. Alături de siglă se afla o ghirlandă din aur în interiorul căreia era prezentată Maica Domnului, înaintea Arhanghelului Gabriel, care îi aducea vestea cea bună (Buna Vestire).

În anul 1831, prin Regulamentele Organice, Agia a devenit Poliţie şi s-a creat Poliţia din Capitală, atribuţiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza oraşului în timpul nopţii şi păstrarea liniştii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau în oraş).

Într-o formă sau alta, sub diferite denumiri, simţindu-se nevoia statornicirii unor norme şi reguli de ordine şi siguranţă, de funcţionare în linişte şi pace, Poliţia, ca instituţie, a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie.

La mulți ani Poliția Română!



Foto: IPJ Timis
« PREV
NEXT »

Niciun comentariu