
Cunoscutul concert dublu de Johann Sebastian Bach, compus pentru două viori, transcris şi pentru două piane va fi următoare lucrare din program. Nefiind pe afiş alţi solişti decât cei patru anunţaţi, probabil că de această dată îl vom asculta în variantă pentru percuţie, ceea ce poate fi foarte interesant.
Un nume nou pe afişele noastre de concert — Emmanuel Séjourné. Este prezent cu o lucrare concertantă pentru cvartet de percuţie Wave. Publicul va fi plăcut surprins de sunetele (unde muzicale electronice) acestor instrumente deosebite. Compozitorul s-a născut la 16 iulie 1961, la Limoges, în Franţa. A studiat pianul, vioara, teoria acusticii, analize muzicale, dar s-a hotărât în final că cel mai mult i-ar place percuţia, în special xilofonul, marinba şi vibrafonul. Chiar a fost recunoscut drept unul dintre cei mai buni interpreţi la vibrafon din lume. Pe ansamblu, muzica sa a fost catalogată drept eclectică, adică o îmbinare de puncte de vedere şi concepţii diferite, unele chiar incompatibile. Mai pe scurt o lipsă de consecvenţă în convingeri. De ascultat acest concert, căruia compozitorul i-a pus numele de Gotan, o noutate pe scena Capitol.
La finalul serii de vineri vom asculta Suita „Carmen”de compozitorul rus Rodion Scedrin. Dacă suita, ce face parte din muzica baletului cu acelaşi nume compus de Scedrin, nu are suflători, are în schimb un întreg ansamblu de percuţie care va face muzica să explodeze. Compoziţia, ce are la bază muzica operei „Carmen” compusă de George Bizet, a fost dedicată de Scedrin soţiei sale, poate cea mai mare balerină a secolului XX, Maia Pliseţkaia. Este o pagină muzicală de excepţie, fiind interesant cum un compozitor rus a reuşit atât de bine să ne aducă în faţă Spania culorilor vii şi scânteietoare, soarele ei, dar şi iubire, dramatism şi sânge. Această reuşită suită orchestrală, ce a repurtat peste tot un remarcabil succes, are o multitudine de imagini, este înzestrată cu calităţi noi faţă de lucrarea lui Bizet. Scedrin inserează părţi proprii iar pe cele cunoscute le armonizează în felul său. El alternează mereu între semnificaţia textului dramei, memoria muzicii lui Bizet şi propria sa creaţie.
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu