Primul concert simfonic al anului 2017, la Timişoara, va fi dirijat de maestrul Radu Popa şi va conţine în program Uvertura la Opera „Cosi fan tutte” de Wolfgang Amadeus Mozart, Concertul pentru violoncel şi orchestră în do major de Joseph Haydn şi Simfonia nr.1 în do major op.21 de Ludwig van Beethoven.

În continuare violoncelista Alexandra Guţu, va interpreta Concertul în do major pentru violoncel şi orchestră de Joseph Haydn. Acest concert se datorează prieteniei lui Haydn cu primul violoncelist al orchestrei Prinţului Esterházy, Joseph Weigel, căruia i l-a dedicat. Notele au dispărut după compunerea concertului, în jurul anului 1765, dar un muzician pe nume Pulkert a descoperit o copie la Muzeul Naţional din Praga. Ca şi Serenata Notturna, concertul este mai miniatural şi are un ansamblu de acompaniament destul de redus.
În data de 2 aprilie, 1800, pentru prima dată, Viena s-a întâlnit cu talentul lui Ludwig van Beethoven, când a fost premiera Simfoniei sale nr.1. Această lucrare, op.21, despre care ştim că este marcată de spiritul lui Haydn şi de respectul faţă de Mozart, ne arată un compozitor stăpân pe materialul sonor, nefiind deloc un epigon al marilor săi înaintaşi. Deşi au fost şi unii critici care se îndoiau de forţa care li se anunţa că apare, alţii le-au răspuns mulţumiţi, că „leul a hotărât că-i înţelept să nu atace încă”.
Cu toată structura clasică, căruia nu-i aduce intervenţii proprii precum în următoarele simfonii, amprenta beethoveniană se distinge în principal datorită felului cum foloseşte, pune în valoare, grupurile de suflători.
Intrăm în 2017 cu un concert eminamente clasic, semn al unui nou început.
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu