În contextul proiectului „300 de ani de lumină”, Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Local al Municipiului Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Forumul Cultural Austriac la București, Asociația Culturală ”Musikforum Europa” organizează, în perioada 14-16 noiembrie, în colaborare cu Muzeul de Artă Timișoara, Lectoratul Austriac din cadrul Universității de Vest și Teatrul German de Stat Timișoara, sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Austriei la București și al Consulatului Austriei la Timișoara, prima ediție a Zilelor Culturii Austriece.
Zilele Culturii Austriece vor înnobila în această toamnă viața culturală a orașului cu o suită de evenimente de cel mai înalt nivel, sub forma unei ”infuzii” de cultură modernă și contemporană, într-un context local luminat în ultimii 300 de ani de flerul tradiției imperiale, vieneze.
Anul 1716 este pentru Timișoara un reper istoric de importanță majoră, reprezentând începutul epocii moderne. Pe parcursul celor 300 de ani scurși de atunci, Timișoara a fost locul de întâlnire și împletire a numeroaselor culturi, reinventându-se pas cu pas, devenind un loc de referință pe harta Europei prin multiculturalitatea sa. Bogăția tradițiilor asimilate pe parcursul timpului și, totodată, prospețimea, elanul, curajul, dârzenia și spiritul veșnic tânăr al timișorenilor, manifestate în Decembrie 1989, s-au cristalizat până în prezent într-o urbe modernă și cosmopolită, într-o metropolă europeană. Anul 2021 va încorona această istorie a ”luminii” de pe Bega cu binemeritatul titlu de Capitală Culturală a Europei, aducând cu sine noi impulsuri culturale internaționale, acordate la valorile tradiționale existente aici.
Prima ediție a Zilelor Culturii Austriece la Timșoara se va desfășura în perioada 14 – 16 noiembrie, după cum urmează:
Luni, 14 noiembrie
Muzeul de Artă Timișoara – Sala Barocă
16.00 Deschiderea Zilelor Culturii Austriece la Timişoara
16.30 Conferinţa ”Eugeniu de Savoya şi Timişoara”, susținută de prof. univ. dr. Victor Neumann
17.00 Conferinţa ”Personalităţi feminine marcante în istoria Austriei din ultimele două secole”, susținută de Mag. Elisabeth Marinkovic – Atașat Cultural al Ambasadei Austriei la București
17.45 Vernisajul expoziţiei ”Patria Marilor Fiice”
Femeile au fost prea des uitate, ignorate sau marginalizate în istoria oficială a Austriei. Această expoziţie îşi propune să ilustreze poveştile de viaţă ale unor aristocrate, artiste, femei de ştiinţă, politiciene, actriţe, muziciene, doctoriţe şi regizoare, militante pentru drepturile femeii. Prezentarea va fi cronologică, începând cu secolul 19, ajungând până în secolul 21. Expoziția va fi deschisă în perioada 15 – 23 noiembrie 2016, la Muzeul de Artă Timișoara.
Accesul publicului se poate face pe bază de invitație.
Marți, 15 noiembrie
Muzeul de Artă Timișoara, Sala Barocă
18.00 Lansarea cărţii ”Eugeniu de Savoya. Eroism, nevroză, erotism”. Autori: Konrad Kramar și Georg Mayrhofer, traducerea: Alina Mazilu. Invitat: Gabriel Kohn, moderator: Robert Șerban. Lansarea se va desfășura sub forma unei dezbateri. Eveniment realizat cu sprijinul Editurii Brumar.
19.30 Concert de jazz – TRInterferențe muzicale
Componenţa: Nicolas Simion jazz4-tett: Nicolas Simion (Austria)-sax&clarinet bas, Sabri Tulug Tirpan (Turcia)-pian, Wolfgfram Derschmidt (Austria)-bas, Ioan Minda (Austria)-percuție.
Concertul de jazz este dedicat aniversării a 300 de ani de la cucerirea Timișoarei de către Prințul Eugeniu de Savoya și reprezintă un simbol. TRInterferență: întâlnire, improvizație, comunicare prin intermediul creației și interpretării muzicale provenite din cele trei culturi, austriacă, turcă și românească. Programul include piese de jazz, creații inspirate din folclorul celor trei culturi, lucrări din creația compozitorilor: Sabri Tulug Tirpan (Turcia) şi Nicolas Simion (Austria).
Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.
Miercuri, 16 noiembrie
Teatrul German de Stat Timișoara
19.00 Piesa ”CURIE – MEITNER - LAMARR” de Anita Zieher. Regia: Sandra Schüddekopf
Spectacolul este realizat în colaborare cu Teatrul German de Stat Timișoara, Facultatea de muzică și teatru a Universității de Vest Timișoara și Lectoratul Austriac din Timișoara.
Trei pioniere personifică în mod exemplar trei realizări ale unor femei de excepție: Marie Curie, laureată a două Premii Nobel și, totodată, descoperitoarea radioactivității, Lise Meitner, cercetătoarea vieneză care a dat prima explicație fizică a fisiunii nucleare și Hedy Lamarr, actrița hollywoodiană care a inventat „sistemul secret de comunicaţii”, folosit în cel de-al Doilea Război Mondial, sistem carestă la baza tehnologiei wireless de astăzi.Aceste trei figuri sunt interpretate de actrița austriacă Anita Ziehrer, într-o nouă producție a Teatrului Portraittheater din Viena, regia: Sandra Schüddekopf.
Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.
Home
evenimente
Zilele Culturii Austriece la Timişoara (14-16 noiembrie 2016)
Zilele Culturii Austriece la Timişoara (14-16 noiembrie 2016)
Informatia Timisoarei
-
noiembrie 09, 2016
Edit this post
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu