Ultimele Știri :
latest

728x90

468x60

Delta Vacaresti din Bucuresti arie urbana protejata



Delta Vacaresti din inima Bucurestiului, un colt de rai unde natura nu a fost distrusa inca, asteapta sa fie declarata arie urbana protejata.

Toata lumea pare a fi de acord. Ecologistii, ONG-urile, primaria, Academia Romana, cu totii si-au dat acceptul pentru a oferi acestui teren spectaculos statutul de arie protejata. Dar, ca de obicei, lucrurile nu sunt atat de simple pe cum par.

Din punctul de vedere al ONG-urilor, delta Vacaresti este o comoara ecologica. Desi zona se invecineaza pe toate partile cu blocuri turn, ea este o oaza naturala in care traiesc numeroase specii de pasari si mamifere (vidre, dihori, vulpi) pe care, in mod normal, ar fi imposibil sa le gasesti in zonele urbane.
"Este o zona naturala care s-a dezvoltat tocmai pentru ca interventia omului a fost minora si natura si-a reintrat in drepturi. Vorbim de peste 90 de specii de pasari dintre care 40 sunt protejate. Vorbim de un adevarat muzeu viu in centrul Bucurestiului. Mai avem foarte putin sa il transformam in parc natural urban.

Trebuie sa integram aceasta zona in viata comunitatii. Aici nu vrem sa facem un parc cu alei, cu banci, va fi un parc natural, adica o arie protejata. Nu va avea loc nicio imbunatatire. Doar regimul deseurilor va fi mult mai bine controlat.

Abia anul trecut, am intocmit un dosar, l-am dus la Academia Romana, si academia a zis da - locul are o valoare stiintifica. Acum, noi avem nevoie de hotararea de guvern care sa declare aceasta zona arie protejata", a declarat, pentru Ziare.com, Dan Barbulescu, director executiv Asociatia Salvati Dunarea si Delta. ( Vezi mai multe pe sursa articol: ziare.com )

Lacul Văcărești din București a fost conceput ca parte a amenajării complexe a râului Dâmbovița. Ca și Lacul Morii, care însă a fost finalizat, Lacul Văcărești trebuia să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureștiului împotriva inundațiilor. Lucrările au început în anul 1986, ocazie cu care a fost demolată și Mănăstirea Văcărești, dar au fost sistate după 1989, astfel că, în prezent, a rămas unul din marile proiecte neterminate ale perioadei comuniste.
Lacul Văcărești a fost umplut o singură dată cu apă din Dâmbovița. Costurile pentru pomparea apei sunt foarte mari și, prin urmare, această soluție de aducere a apei din Dâmbovița este nefiabilă. Soluția tehnică ar fi ca apa să fie adusă gravitațional din râul Argeș, de la 27 de km de București, via Lacul Mihăilești. Acest lac de acumulare se află la 14 km în sud-vestul Bucureștiului pe șoseaua București-Alexandria, la intrare în localitatea Mihăilești. Are o lungime de 8 km, o lățime maximă de 3 km și adâncimea maximă de 22 metri. În acest scop, au fost realizați 14 km de canal însă, după abandonarea lucrărilor, nu se preconizează investiții pentru restul de 13 km. ( Sursa articol: wikipedia )



Sursa foto: facebook










« PREV
NEXT »

Niciun comentariu