Ultimele Știri :
latest

728x90

468x60

Baile Felix statiunea balneoclimaterica din judetul Bihor

sursa foto facebook Baile Felix


          Baile Felix este localitate si deasemenea statiune balneoclimaterica in judetul Bihor, situata in sudul municipiului Oradea, la circa 8 km de acesta. La mai putin de 2 km de aceasta, se afla statiunea 1 Mai, care deasemenea beneficiaza de apele termale ce izvorasc din pamant la o temperature cuprinsa intre 40 si 112 grade Celsius. Apele termale, recomandate pentru tratamente specifice, sunt bogate in saruri minerale (bicarbonate, sulfatate, calcice, silicinoase,oligometalice,sodice etc.), fapt dovedit in numeroase lucrari de specialitate, ce face ca statiunea sa fie vizitata, atat vara cat si iarna de numerosi turisti romani si straini. Este atestata documentar din anul 1000, cand legenda spune ca izvoarele termale au fost descoperite de parohul manastirii Sanmartin, calugarul Felix. Statiunea are regim permanent atat balnear cat si de relaxare, punand la dispozitia turistilor circa 7000 de locuri de cazare, in peste 80 de hoteluri, pensiuni si vile. Daca ne referim la dotarile bazelor de tratament, putem spune ca acestea au dotari de ultima generatie si dispun aparatura, instalatii pentru electroterapie, hidroterapie, aerosoli, impachetari cu parafina si altele pentru tratamente specifice. Nu trebuie sa uitam sa mentionam ca in statiunea Baile Felix, pe langa bazele de tratament intalnim si baze de agrement precum bazine de inot in aer liber sau acoperite, o baza hipica infiintata in 2005 ce detine cai dresati ce pot fi calariti atat de cei experimentati cat si de cei incepatori, pe trasee amenajate ce traverseaza pajisti si paduri frumoase si nu in ultimul rand trebuie mentionat ca in statiune poti beneficia si de plimbari cu ATV-ul, inchiriat de la o asemenea baza. Obiectivele turistice recomandate turistilor romani sau straini ce viziteaza statiunea sunt diverse si putem enumera dintre acestea:

- Lacurile cu nuferi, lotusi, broaste testoase si pesti exotici,
- Rezervatia naturala paraul Peta, unde traiesc 3 specii protejate Nymphaea Lotus Thermalis, Rosioara lui Racovita, peste descoperit de renumitul biospeolog si melcul Melanopsis Paneyssi,
- Avenul carstic de pe dealul Somleului cu o adancime de circa 80 metrii.
- Vilele si pensiunile sunt si ele adevarate obiective de vizitat pentru turistii care vor sa isi petreaca noaptea intr-un loc cat mai apropiat de casa lor. Vezi ce poti gasi.

In statiunea Baile Felix functioneaza si un Aqua Park acoperit, primul din Romania, ce ofera vizitatorilor dotarile necesare relaxarii pe parcursul intregului an. Mai trebuie spus ca din statiune putem sa facem excursii la Salina Turda, o foarte frumoasa zona de agrement cat si de tratament pentru caile respiratorii ori la Nyiregyhaza, parc cu animale, peste 300 specii, intins pe o suprafata de 24 hectare si nu in ultimul rand la Pestera Ursilor.

Pe langa turismul balnear si de relaxare se poate face si turism monahal, zona avand numeroase lacasuri in care te poti reculege. Dintre acestea enumeram cateva: biserica de lemn din Baile Felix construita in anul 1785, biserica ortodoxa din Haicu - localitate situata intre Baile Felix si 1 Mai, biserica Greco catolica din Baile 1 Mai, biserica Rontau si altele.

Aceasta locatie din judetul Bihor trebuie vizitata nu numai pentru tratament, ci si pentru frumusetea locului si obiceiurile zonei.
« PREV
NEXT »

Niciun comentariu