Ultimele Știri :
latest

728x90

468x60

Castelele din Budila

     Budila este singura comună din România cu patru castele. Luxoasele clădiri de altădată sunt astăzi nişte ruin.
     Castelul Mikes se afla in imediata apropiere a castelelelor Nemes si Beldy Pal, pozitionat intre acestea, la o distanta de cateva sute de metri in localitatea Budila din judetul Brasov.
     Toate bogăţiile s-au dus odată cu stăpînii lor şi în locul lor au rămas ziduri dărăpănate, ferestre sparte, bălţi şi noroi. Trei dintre castelele din Budila sînt în paragină. Şi nu e nimeni să le salveze de la distrugere. Unul dintre ele a ajuns nişte grămezi de cărămizi. Aproape 300 de ani de istorie n-au reuşit să distrugă clădirile cum au reuşit ultimii 20. Dar nu numai timpul e de vină. Mai sînt şi oamenii. Prin anii 1950, după infăptuirea reformei agrare şi naţionalizarea caselor, grofii din Ardeal au rămas fără nimic. Neagreaţi de comunişti, au fost fortati să plece din România. Aşa s-a întîmplat şi cu grofii din Budila. În cele trei castele s-a instalat Ministerul de Interne cu o şcoală de corecţie pentru fete. În 1964, lagărul a fost desfiinţat, dar au rămas stîlpii cu sîrmă ghimpată pînă azi. 
Comuniştii au decis ca fetele cu năravuri proaste să-şi continue „educaţia“ la Bucureşti. Începînd cu 1965, Ministerul Învăţămîntului a deschis în castele o şcoală profesională de mecanici agricoli şi electricieni, cu internat. La sfîrşitul anilor ’60, complexul s-a transformat în Liceul Agroindustrial Budila. Au fost întreţinute pînă în 1982, cînd liceul s-a mutat la Prejmer, iar clădirile fostei nobilimi locale au fost transformat in cotete pentru porci. Astăzi, în castele nu mai sunt nici porci. Primăria Budila a cerut custodia complexului. Dar situaţia e încurcată. Pană nu se pronunţă sentinţa, nu se ştie cine va avea grijă de monumentele istorice.

  Ruinele castelului Mikes din Budila
« PREV
NEXT »

Niciun comentariu